Sečenje-otkoštavanje

30% povećanje efikasnosti

Različiti zahtevi se postavljaju pri sečenju-otkoštavanje trupla. U jednu ruku, fleksibilnost i kvalitet proizvoda su odlučujući, dok na drugoj stani je u pitanju kapacitet.

MPS (pandleraj) nudi dva osnovna principa na kojima su zasnovana rešenja prostorija za sečenje-otkoštavanje: 

Brzo sečenje - otkoštavanja

Princip brzog sečenja-otkoštavanja se zasniva na pokretnoj traci koja trupce nosi kroz prostoriju. Transportni sistem nije samo način prenosa trupaca, već služi i kao radni sto za obradu istih. Brzina trake se zasniva na kapacitetu I brzini sečenja-otkoštavanja. Svaki zaposleni na liniji ima specifičan zadatak u procesu sečenja-otkoštavanja koji mora obaviti u vremenu prolaska proizvoda kraj njegovog radnog mesta.

Obrada trupla se vrši u više koraka. Brzina sečenja-otkoštavanja se određuje iz brzine dostavljanja trupla i koraka koji su potrebni da se truplo obradi. Ovim se maksimalno postiže iskorišćenje proizvodnje. Isečeno-otkošteno meso se dalje izvozi iz prostorije, u ladnama, pomoću pokretne trake.  

Brzo sečenje-otkoštavanje, kao rešenje, ostvaruje maksimalnu efikasnost i jednakost sečenja-otkoštavanja sa manje kvalifikovanom random snagom. Individualne operacije su jednostavne i lako nauče. Uz pomoć sistema Brzog sečenja-otkoštavanja se povećava brzina obrade I tako se uštedi oko 30% procesnog vremena.

Stono sečenje-otkoštavanja

Stono sečenje-otkoštavanje je klasična postavka u sobama za sečenje-otkoštavanje trupova (pandleraj), gde majstori za sečenje-otkoštavanje sami prenose truplo do radnog stola. Radi efikasnosti ovog postupka poželjno je imati dobro obučene i vešte majstore. Majstori mogu biti obučeni za više različitih operacija, i ovakvo rešenje je pogodnije pri manjim kapacitetima. Takođe, ovo je fleksibilniji sistem koji dopušta da se različite vrste rezova vrše na jednom radnom mestu.

Koncept Stonog sečenja-otkoštavanja je možda klasičan, ali rešenje koje MPS (pandleraj) nudi je daleko od staromodnog, ipak su usvojeni moderni principi potrebe za efikasnošću, higijenom, fleksibilnošću i ergonomiji.

 Otkostavanje 1